9 Temmuz 2013 Salı

Bedri Ruhselman'ın Kaleminden

Istıraplar ruhun uyuşuk duran ve ancak, biraz şiddetli uyaranlarla uyanması mümkün bazı yeteneklerini harekete geçirip geliştiren birer kırbaç darbesidir.(…) Demir nasıl sürtüne sürtüne parlar ve ışıldarsa insan ruhları da haşin ve çetin olaylarla karşılaşa karşılaşa parlaklıklarını arttırırlar.
“(…) Özellikle şu sıralarda yurttaşlarıma bu noktayı, tekrar ele alıncaya kadar unutmamalarını tavsiye ederim. Şunu da ilave edeyim ki, insanlar böyle büyük doğa olayları karşısında, bu olayların yalnızca görünen maddi taraflarıyla ve yalnızca beş duyu organlarını ilgilendiren kaba-duyumsal taraflarıyla uğraşmayıp, bu olayları biraz da nedensellik kuralı inancı ve bilgisiyle değerlendirmeliler ki, ancak o zaman bu olayların dillerinden anlamak olanağını elde etmiş olurlar. İşte o zaman, kâinat sırlarının perdeleri kendilerine kısım kısım açılmaya başlar. Aslında bu olaylar (bir bakımdan da,) bu sonuca ulaşabilmeleri olanağını sağlamak için insanların gözleri önüne serilmektedir. Buna rağmen buradaki tesir mekanizmalarını görmemekte ısrar eden insanlığa gözlerini oyarcasına musallat olan bu olaylar, elbette bir gün onun gözlerini açacaktır…
“(…) Her hareketin, her olayın bir dili vardır. Bu dili anlayabilenlere olaylar, kâinatın sonsuz görünen sırlarından bir iki tanesinin daha nasıl çözüleceğini öğretir.(…) Bir tek hareket bile boş ve anlamsız değildir. Her hareket tekâmül ve gelişimin gerçekleşmesi için gereklidir. O halde her olay bir anlam taşır ve her olay bazı bilgilere ihtiyacı olan bireylere veya topluluklara, taşıdığı anlamın şekline göre, küçük veya büyük, hafif veya şiddetli ve bazen de insanların kafasına vururcasına felaketli ve ıstıraplı karakterler arz ederek gelir.(…) Ne kadar az veya çok felâketli görünürse görünsün her olay, hayırlı, iyi ve insanların yükselmesi için lüzumlu unsurları hazırlayan bir sürü sonucu peşinden sürükler. (…) O halde, bizim burada yapacağımız şey, çevremizde cereyan edecek olan olayların oluşlarını, nedenlerini, sonuçlarını ve etkenlerini araştırmak ve bu araştırmaların meyvelerini elde etmeye çalışmak olacaktır.
Bedri Ruhselman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder